Köszöntjük a SzámítógépHálózatÉpítés.hu weboldalon!

A jó számítógép hálózat befektetés a jövőbe. Nem szeretnénk olyan közhelyekkel dobálózni, hogy felgyorsult világunkban mennyire fontos az Internetes kommunikáció, vagy az információ minél gyorsabb hozzáférhetősége, mégis tisztában kell lenni azzal, hogy a számítógép hálózat egy cég vagy szervezet hatékonyságára, mindennapi munkájára jelentős hatással van.

A jó számítógép hálózat bizonyos fokig szándékosan túlméretezett, így készülve új hálózati berendezések, számítógépek, technológiák fogadására melyek az elkövetkezendő 10-15 évben várhatóak.

A jó számítógép hálózat könnyen alakítható a cég igényeihez, például egy munkatárs épületen belüli költözése esetén bontás és építés nélkül is képes a kollégát az új szobájában kiszolgálni.

A jó számítógép hálózat építéséhez jó anyagokat használtak fel, így 10 vagy 15 év garancia is jár hozzá.

A jó számítógép hálózat észrevehetetlen, úgy végzi a dolgát, hogy nem is vesszük észre a működését.


Mire használható egy számítógép hálózat?

  • A cégen belüli kommunikáció egyszerűsödik, nem kell floppyval, CD-vel adatokat továbbítani egyik gépről a másikra.
  • Lehetőséget ad csoportmunkára, szerver alkalmazására, így az adatok tárolása sokkal biztonságosabb, az adatmentés pedig lényegesen egyszerűbb lesz.
  • Lehetővé válik a költségek csökkentése e-mail, hálózati telefonálás (VOIP) alkalmazásával.
  • Bizonyos feladatok kevesebb eszközzel, olcsóbban lesznek megvalósíthatóak. Felesleges minden gépre nyomtatót tenni, ha (szobánként vagy szintenként ) elég egy nagy kapacitású hálózati nyomtató.
  • Egy drága programot nem kell több kolléga számára is megvenni, elég csak a szerverre feltelepíteni, és annyi liszenszet vásárolni hozzá ahányan ténylegesen egyszerre használják.
  • És még sok minden más.


Milyen a jó számítógép hálózat?

Bár a bevezetőben néhány tulajdonságát már említettük, de azért összegzésképpen:

A jó számítógép hálózat minőségi anyagokból felépített, bizonyos helyeken szándékosan túlméretezett és tudatosan előre tervezett de gazdaságosan megépített hálózat.
A jó minőségű anyagok lehetővé teszik a 10 vagy 15 év garanciát.
A szándékos túlméretezés munkatársak költözésénél, a cég átalakításánál van nagy előnye. Képzeljük el, hogy egy irodai munkatárs elköltözik és viszi magával a számítógépét és telefonját is. Vajon tudja majd csatlakoztatni az új helyén? Lesz elég csatlakozó? Vagy az előrelátás hiánya miatt jelentős kosszal, porral és zajjal járó átalakításokat kell majd végezni?

Milyen a rossz számítógép hálózat?

Kérjük látogassa meg a gyakori hibák menü pontot


Milyen számítógép hálózatok léteznek?

Anélkül, hogy elvesznénk a részletekben és a technikai specifkációkban:

Kiterjedés szerint megkülönböztethetünk lokális (LAN, Local Area Network) és távoli (WAN, Wide Area Network) hálózatokat.
Hálózati rajz szerint (Topológia) megkülönböztethetünk busz, csillag, gyűrű, dupla gyűrű, vonal és mesh típusú hálózatokat.

A cégek, szervezetek belső (LAN) hálózata szinte kivétel nélkül csillag topológiájú, de néhol előfordulnak még busz felépítésű hálózatok is.


Milyen elemekből áll egy számítógép hálózat?

A hálózat aktív és passzív elemekből épül fel.
Passzív elemnek számít a kábelezés, fali csatlakozók, elosztó (RACK) szekrények
Aktív elemnek számítanak a hálózati forgalomirányítók, switch-ek, hub-ok, routerek és tágabb értelemben véve a számítógépek és a szerverek is.